På tide å sykle igjen!

Endelig er det vår og bare veier. Veivasken har begynt og gradestokken har bikket tosifret antall røde. Da er det på tide å begynne å sykle igjen! Enten du skal ta en vårsjekk på sykkelen din eller kjøpe ny elsykkel så kan vi hjelpe deg!

Det sikreste tegnet

Hvert år, når gradestokken bikker tosifret rødt, så skjer det noe merkelig. Det skjer ikke når værmeldingen melder mer enn +10C, men når der først ER mer enn +10C. 

Da våkner tusenvis av Oslos beboere fra sykkeldvalen sin og de strømmer til sykkelverkstedene. Det er ingen tegn som er sikrere: Det er endelig vår.

Hvordan klargjøre sykkelen for våren?

Det er mulig å ta vårservicen på høsten, før du setter sykkelen bort. Vasker du den og gir den en service på et verksted er det stort sett bare luft i dekkene som trengs når våren kommer. 
 

Dersom du ikke gjorde det kommer det her noen viktige sjekkpunkt for å klargjøre sykkelen selv:

  • Book time til service nå
    • Ventetiden blir dessverre ikke kortere før oktober.
    • Er det lenge siden sykkelen fikk en sjekk, eller den har stått ute hele vinteren, da er det behov for en service.
  • Vask sykkelen
    • Den er trolig ikke ren, og alle sykler har godt av en vask.  mer enn de fleste tror.
  • Fyll luft i dekkene
    • Hvor mye luft det skal være står på dekket i enten PSI eller BAR. På vanlige sykler er dete mellom 35 og 50 PSI eller 3-4,5 BAR.
  • Smør kjedet
    • Når kjedet har tørket etter at du har vasket det, kan du smøre det. 
    • Kjedet skal være lett fuktig og ikke klissete. 
    • Tørk av overflødig kjedeolje. 

Når bør jeg bytte dekk på sykkelen?

Nå har snøen smeltet, og selv om det skulle komme et lite snøfall, så vil det forsvinne fort nå som bakken har tint og våren har kommet. 

Bytt til sommerdekk nå er vår anbefaling. 

Gode tilbud på elsykkel

Våren er sjelden tiden hvor de beste tilbudene florerer i sykkelmarkedet. Alle skal ha ny sykkel, eller fikse sin gamle.

Samtidig har vi ofte overliggere fra fjoråret, eller noen modeller som er ekstra gode kjøp. Klikk på Tilbud knappen i menyen, eller kom innom for noen gode tilbud.  

Noen selgere oppererer dessverre med både falske førpriser eller selger syklene sine mer på tilbud enn til fullpris. Prisjakt kan være et godt verktøy for å finne lurendreiere.

Det er derfor ikke alltid lett å finne ut hva som virkelig er et godt kjøp, vi anbefaler å gå innom flere seriøse aktører. Da vil du fort få en formening om hva som er et godt kjøp. 

Hva skal du se etter når du kjøper elsykkel?

Det finnes utallige sykler på markedet, men det finnes likevel noen ting du bør se etter dersom du er på jakt etter noe som har litt kvalitet. Kvalitet koster dessverre penger, men holder mye lenger ved litt vedlikehold. 

Vi anbefaler derfor at du ser etter følgende når du skal kjøpe elsykkel, nederst finner du en oppsummering:

Motorsystem fra Bosch

Eller eventuelt Shimano og Yamaha. Det definitivt mest driftssikre systemet på markedet er Bosch, derfor har vi sverget til det i flere år nå.

Styr unna rimlige kinesiske motorsystemer og navmotorer. 

Batterier fra samme produsent som motor

Av erfaring er dette både det tryggeste og beste valget. 

«Inhouse» batterier, eller batterier fra eksterne levrandører har ofte langt mer feil, kortere rekkevidde og levetid enn fra de gode motorprodusentene. Et vanlig eksempel på dette:

Shimano error E914 

Dette er en klassisk feil på batteri eller kommunikasjonsfeil mellom batteri og motor. Og denne feilen er mest vanlig på Darfon batterier, men vi har også sett det på andre ikke-shimano batterier også. Enn så lenge har vi ikke sett denne feilen én eneste gang på et originalt Shimano batteri.

Om Shimano gjør som HP og gir feilmelding ved bruk av ikke originale (Dog «kompatible) deler, eller om det er dårlig kvalitet fra Darfon. Kan spekuleres i, men vi heller med vår erfaring mot å tro det siste. 

Andre utfordringer med billige systemer.

Det er mange sære deler i sykkelbransjen, men værst er det blant de billigste systemene. Det er flere vanlige mekaniske reparasjoner vi ikke får gjort på flere kjente billigmerker som Momas, Control, Fosna og lignende. 

Felles for disse systemene er ofte det billige Ananda systemet, hvor det blant annet er vanskelig å få tak i deler som passer fra andre levrandører.

Skal disse syklene på verksted til oss må du som kunde ta med deg batteriet hjem, da vi ikke anser batteriene på disse systemene som trygge. 

Mekaniske deler

Dersom du fjerner alt elektrisk på en elsykkel så sitter du igjen med en vanlig sykkel. Avhengig av hvor mye du skal sykle bør denne «vanlige sykkelen» ha en viss kvalitet. 

Gode utstyrsprodusenter som Shimano, Tektro og Sram har utstyr i flere priskategorier. Samtidig er det meste de produserer i dag så slitesterkt at det er godt egnet for bruk på elsykler. 

Oppsumert for et trygt elsykkelkjøp: 

  • Kjøp elsykkel med motorsystem fra Bosch, eller tilsvarende kjente navn som Shimano eller Yamaha. 
  • Kjøp elsykkel med batteri produsert av samme produsent som motor. 
  • Kjøp en elsykkel med mekaniske komponenter fra Shimano, Tektro eller Sram. 
  • En sykkel med de overnevnte punktene vil koste deg fra 25 000,- og mest sannsynlig mellom 30 og 40 000 avhengig av spesifikasjoner som batteristørrelse og motorstyrke. 
  • Kjøp elsykkel fra en forhandler som kan hjelpe deg dersom noe skjer. Verden er ikke perfekt og da gjelder det å gi deg selv noen fallskjermer